VMware vSphere 4.0 Common Criteria EAL4+ minősítéssel

Nemrégiben a VMware bejelentette, hogy a vSphere 4.0, és a vCenter Server 4.0 termékei megkapták a Common Criteria Evaluation Assurance Level 4 (EAL4+) minősítést.

A Common Criteria egy nemzetközi irányelvgyűjtemény, amely IT biztonsági funkciók és képességek értékelésének keretét adja meg. Az EAL4+ pedig a legmagasabb biztonsági szint, amelyet egységesen elismernek a Common Criteria Recognition Agreement (CCRA) aláírói.
Nem ez a VMware első terméke amely kiérdemelte ezt a minősítést, 2008 júniusában már aVMware infrastruktúra 3 is megszerezte. A mostani minősítést az előrejelzéseknek megfelelően a 2009. augusztusi kezdeményezést követően kicsit több mint egy év alatt hagyta jóvá a szervezet. Ugyanakkor a vSphere 4.1-es változat értékelése is folyamatban van már.
Az EAL4+ minősítés alapja egy úgynevezett Protection Profile, mely meghatározza a funkcionalitásokat és a biztonsági szinteket. A kandidáló gyártó elkészíti a Security Target dokumentumot, amelyhez a Protection Profile sablonként szolgál.
A minősítés alapjául sajnos még mindig az Operációs Rendszerek Protection Profilja szolgál, mivel mindmáig még a Hypervisorokra vonakozó dokumentum nem készült el.