Hat tévhit a szerver virtualizációról

A szerver virtualizáció egy napjainkban aktuális trend, és az aktualitása várhatóan még fokozódni is fog. Ennek ellenére a köztudatban számos félreértés kerül időről-időre napirendre. A héten megjelent egy cikk a Brit CIO Magazinban, amelyben Thomas Bittman a Gartner elemzője, megnevezi a hat leggyakoribb tévhitet a szerver virtualizációval kapcsolatban.

Tévhit 1.: A szerever virtualizáció már nem olyan aktuális mint volt pár éve.

2009. végére a szerverek 19 % virtualizálva volt, de napjainkban ezres nagyságrendben vannak vállalatok a vitualizációs folyamat közben. Az előrejelzések szerint, 2010 végére 20 millió, 2011 végére közel 35 millióra várják a virtualizált szerverek számát, 2014-re pedig a virtuális szervergépek aránya 70% körül lesz.

Tévhit 2.: A szerver virtualizáció főleg nagyvállalatoknak való

Kétségtelen, a nagyvállalatok alkalmaztak korábban szerver virtualizációt. A nemrégiben végzett felmérések szerint a középvállalatok nagyjából 30%-a kezdett el virtualizálni 2009. előtt, de ez a szám durván megduplázódik az idén. A virtualizált nagyvállalatok már csak frissítenek, illetve új igények esetén állítanak be új virtuális gépeket, ugyanakkor a középvállalatok valószínűleg több virtuális szervert állítanak üzembe egyidejűleg. Gyakran a kisebb vállalatok egy év alatt át tudják állítani teljesen virtualizáltá szerverparkjukat.

Tévhit 3.: A szerver virtualizáció pénzt takarít meg

Vitán felül a szerver virtualizáció segítségével képesek lehetünk csökkenteni a kiadásokat. Az egységesítés, és konszolidáció csökkenti az energiafogyasztást és a csökken a szerverhely igény is. Azonban a virtualizációs technológia fejlődik, és egyre komplexebbé válik. Bár az alap technológia nem drága, a technológiában rejlő lehetőségek kihasználása megkövetelhet olyan egyéb beruházásokat, amik igencsak drágák lehetnek.

Tévhit 4.: A szerver virtualizáció egy beszerzési döntés

Sok virtuális projekt indul anélkül, hogy felmérnék a virtualizáció stratégiai jelentőségét, pedig a virtualizáció óhatatlanul távlatokat nyit a rugalmasabb erőforrás gazdálkodás és végsősoron az informatika mint közmű felé. Az sem elhanyagolható, hogy a virtualizációval megváltoznak a infrastruktúra menedzselési eszközök, és folyamatok is.

Tévhit 5.: A Virtualizáció csupán az IT dolga

A virtuális infrastruktúra képessége, hogy nagyságrendekkel gyorsabban tud reagálni az üzleti igényekre. A több hónapos beszerzési procedura helyett, szerver, vagy tárolási kapacitásokat akár 20 perc alatt tud az üzlet rendelkezésére bocsátani. Ez a sebesség alapvető változást jelenthet az üzletvitelben is, ráadásul úgy tűnik, hogy minél hatékonyabb a kiszolgálás, annál előbb lesz újabb üzleti igény.

Tévhit 6.: Nemigen akad a VMware-nek konkurenciája a szerver virtualizációs piacon

A telepített virtuális gépek 85% -a VMware hipervizorán fut, így továbbra is uralja a piacot, de a trend azért változik. A piac növekszik, és nő a konkurenciaharc is. 2010-ben jelentős számú virtuális gép került telepítésre Microsoft Hyper-V alapokon különösen a kis- és középvállalati szektorban.